ЕК отпуска 10 млн.евро за разработка на ваксина срещу АЧС

13:00, 28 юли 18 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новите огнища на болестта африканска чума по свинете (АЧС) неочаквано достигнаха сериозни нива в различни части на Румъния. Сред докладваните случаи е огнище в свинеферма с повече от 45 000 свине в района на Тулча. Неблагоприятната ситуация с разпространението на вируса принуди органите на ЕС да засилят борбата срещу болестта. До май тази година в Румъния появата на африканска чума по свинете беше ограничена до няколко случая в района на Сату Маре, близо до границите с Украйна и Унгария. Но данните, получени от окръг Тулча изглеждат тревожни. В този район са регистрирани общо 249 случая на АЧС. Огнища на АЧС има и в други региони на Румъния.

Европейските инициативи

През последните няколко седмици Европейският съюз засили усилията си за борба с африканската чума по свинете. Наскоро Европейската комисия обяви разпределението на 10 млн. евро за разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете. Въпреки някои иновативни проучвания на CReSA-IRTA в Испания, все още няма търговска ваксина. Парите ще бъдат на разположение по програмата „Хоризонт 2020“.

Освен това Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) съобщи, че ще проучи плюсовете и недостатъците на строителството на огради между страните, за да се избегне разпространението на вируса. Някои държави предлагат такова решение като метод за предотвратяване разпространението на вируса от дивите свине през границите.Наскоро екип от изследователи от името на EFSA обяви също така, че интензивното ловуване на глигани може да помогне за справяне с разпространението на вируса.
В научен доклад, публикуван на страницата на EFSA, експертите на агенцията заявиха, че когато популациите на диви прасета са под определен праг, вирусът не се разпространява.

И на Острова вземат мерки

Въпреки факта, че има морска граница между европейския континент и Обединеното кралство, Великобритания наблюдава внимателно разпространението на вируса в ЕС.

Департаментът по околна среда, храни и селско стопанство (Defra) наскоро пусна наръчник за разпознаване на признаците за АЧС.
Африканската чума по свинете беше открита в Европа през 2006 г. Оттогава насам вирусът се разпространи в Армения, Азербайджан, Русия, Украйна, Беларус и Молдова. Досега е открит в 7 държави от ЕС, включително Литва, Латвия, Естония, Чехия, Полша, Унгария и Румъния, информира Агрозона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама