1000 души ще опитат да преплуват 1000 м във Варненския залив

07:20, 28 юли 18 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атрактивен плувен уикенд за варненци и гостите на града организират инициаторите на спортния форум „1000 х 1000”. Събитието, което ще се проведе днес обещава да се превърне в своеобразен морски празник за любителите на плувните спортове. То няма състезателен характер и е своеобразна тренировка за онези, които искат да преплуват маратона Галата – Варна на следващия ден. Идеята е 1000 души да преплуват 1000 м в морето.

Сборният пункт е на плажната ивица под плувен комплекс „Приморски” – до ресторант „Мистър Баба” в 8,00 часа. Стартът е 2 часа по-късно, от 10,00 ч. Медицински екип ще подсигури задължителен преглед за участващите. По желание те могат да го осъществят също и в Спортния диспансер (Медицински център за рехабилитация и спортна медицина) във Варна, както и при личния си лекар, ден преди минимаратона.

Организатори на проявата са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море” с любезното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг ‘91”. Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море”, изпълнителен директор на „Агрополихим” - Филип Ромбаут.

Дебютното първо издание на „1000 х 1000” се проведе миналото лято, когато до магията на един от най-красивите и трудни спортове – плуването, се докоснаха 130 души от страната и чужбина.

Организаторите очакват и тази година в инициативата да се включат много плуващи хора, семейства от Варна, гости на града, както и представители на различни компании, които обичат плувния спорт.

Всички участници в „1000 х 1000”  ще бъдат застраховани. Събитието ще бъде обезпечено от ВМС на РБ, БЧК и квалифицирани спасители, които ще бдят над желаещите да преплуват дистанцията от 1000 м в морето. Организаторите апелират желаещите да вземат участие да поканят на събитието свои приятели и почитатели на плувния спорт. Всички участници в маратона ще бъдат част от томбола с атрактивни награди.

 Миналата година проявата бе белязана от международно участие от Белгия, Ирландия, Холандия, Дания и Бахрейн.

Междувременно от организационния щаб на плувния маратон „Галата-Варна” съобщиха, че тази година има промяна в часа на записване за най-старото плувно състезание у нас. Спортният форум ще се проведе на 5 август, неделя.

Записването ще продължи от 6,30 точно до 8,30 ч. В 8,30 ч записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие.

В 9 часа корабите, обслужващи маратона, ще отплават от Морска гара. Стартът ще бъде даден в 10 ч до моста на нос Галата.

Организатори на маратона „Галата-Варна” са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море”. Надпреварата е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Председател на организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Велислав Цеков.

Призьорите в 78-ото издание на плувния маратон ще си разпределят награден фонд от 6800 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама