Обявиха натрапчивото сексуално поведение за психично разтройство

14:00, 28 юли 18 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната здравна организация обяви натрапчивото сексуално поведение като психично разтройство. Но все още не е ясно дали това пристрастяване е като хазарта и зависимостта към опойващи вещества.

Това е поведение, издаващо силно желание за извършване на полов акт, което всява притеснение у околните. Счита се, че при хората, които страдат от тази „зависимост“ има нарушение в импулсния контрол.

Някои хора смятат, че е трудно да се определи кога точно става въпрос за пристрастяване, тъй като самите зависими не са склонни да се чувстват по този начин. Има и опасения, че разпознаването на натрапчиво сексуално поведение ще патологизира нормалното сексуално поведение.

Специалистите твърдят, че не може да се диагностицира някой с натрапчивото разстройство, просто поради срам или морални мисли и чувства.

Въз основа на проучване по темата се обяснява, че сексуалното поведение трябва да се характеризира като разстройството, когато има "постоянен модел на неуспех при контролирането на интензивни, повтарящи се сексуални импулси или пориви, водещи до повтарящо се сексуално поведение в продължение на дълъг период в лични, семейни, социални, образователни, професионални или други важни области на функциониране.

По данни на специалистите неконтролируемото гледане на порно се явява основен проблем за развитие на такова пристрастяване. Резултатите от някои изследвания сочат, че при хора с натрапчиво сексуално поведение, порнографията активира мозъчната дейност по същия начин, както опойващото вещество активира мозъка на наркозависимия.

Може би най-важната част от признаването на състоянието за психично разтройство е, че най-после може да бъде дестигматизирано. Тази нова диагноза с която се борят хората със сексуална зависимост може да им помогне много за срама, който обикновено изпитват заради поведението си.

Доказателствата показват, че разстройството е истински клиничен проблем с потенциални значими последствия. Включването му в Международната класификация на болестите може да спомогне за преодоляване на потребностите от лечение, което търсят хората.

Пристрастяването към секса/натрапчивостта по никакъв начин не е свързано с незаконно или сексуално насилствено поведение, обясняват специалистите. То се определя от три неща: загриженост за страх от сексуални фантазии и поведение; загуба на контрол над сексуалните фантазии и поведение, които обикновено се доказват от множество неуспешни опити да се откажат или да се отстранят, и отрицателни последици, пряко свързани със сексуалното поведение на човек извън контрола.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама