Спасени бяха 96 лалугера при строежа на язовир „Луда Яна“

11:28, 28 юли 18 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Както в началото на месеца бе обещано, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН премести колония лалугери, за да не бъде засегната от строежа на язовир „Луда Яна“ край Панагюрище.

96 лалугера, открити на дъното на строежа са преместени, съобщиха от ведомството, предаде bTV.

Преместването на колонията в подходящо местообитание в рамките на защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000 ще осигури оцеляването на застрашените индивиди в дългосрочен план, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Язовир „Луда Яна“ се изгражда в рамките на финансирания от Световна банка „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. Той ще бъде с обем 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Към него ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. С пускането на язовира в експлоатация ще се осигури непрекъснатост на водоподаването и 45 000 души от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел” ще получават чиста питейна вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама