Иран преследва местни инвеститори заради санкциите от САЩ

18:26, 28 юли 18 / Свят 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иран планира да предложи на частни инвеститори бизнес възможности, за да поемат държавните проекти и да помогнат за засилването на икономиката, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс. Това е, защото страната е изправена пред вероятни санкции от САЩ и загуба на много чуждестранни компании.

През май Съединените щати изтеглиха интернационална сделка за премахване на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаването на ядрената си програма и Вашингтон заяви на страните, че трябва да спрат целия внос на петрол от Иран.

Новият план на Иран, заедно с действия срещу предполагаемото финансово престъпление, изглежда е насочен към облекчение от решението на САЩ.
Вероятното връщане на санкциите доведе до бързо падане на иранската валута, протести на важни търговци, които обикновено са лоялни към правителството, както и масови протести.

Планът ще предложи атрактивни цени и гъвкави условия, както и платен отпуск за инвеститори, които се съгласят да поемат някои от 76 000 правителствени проекти, които са недовършени или неактивни, заяви вицепрезидентът на Иран Ешак Джахангири.

Иранският риал се понижи до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар. Валутата загуби повече от половината от стойността си тази година поради слабата икономика, финансовите трудности в местните банки и голямото търсене на долари сред иранците, които се опасяват от последиците от санкциите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама