Тръмп губи бизнес отношенията си с Индия

18:54, 28 юли 18 / Свят 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има дълбоки бизнес връзки с Индия и идеологически афинитет към правителството. Но химията постепенно се губи.

Много от американските външнополитически мислители виждат Индия - най-голямата демокрация в света, като ключов бъдещ баланс между САЩ Китай. Отначало изглеждаше, че Тръмп ще стане необичайно про-индийски президент.
Има основателни причини да се мисли така. За начало фамилия "Тръмп" има дълбоки връзки там. С пет сгради в процес на изграждане, той е най-важният външен пазар на страната. Тръмп затопли отношенията си със скандалния министър-председател на Индия Нарендра Моди. И по свой начин той сякаш се възхищаваше и на индийската култура.

През юни месец Индия въведе ответни мита срещу 20 продукта от САЩ, включително потребителски стоки, в отговор на вносните мита на Вашингтон върху стомана и алуминий, въведени през март тази година. За разлика от Европейския съюз и Китай, Индия не се ангажира в търговски преговори със САЩ, за да се опита да се освободи от търговските ограничения.

Повече от който и да е друг пазар, Индия също въплъщава промяна, която се отрази върху бизнеса на Тръмп в началото на това десетилетие, тъй като финансовите трудности у дома го принудиха да се съсредоточи върху лицензирането на „марката“ Тръмп чрез сгради, разработени от компании за недвижими имоти в чужбина.

Това трябва да е тревожно предупреждение. Индия не е формален съюзник на САЩ и е малко вероятно да се превърне в един, поне отчасти, защото Делхи разбира твърде добре, че не бива да се противопоставя на Китай. Това може да е необратима грешка.
Понятието за дългосрочен формален съюз между двете големи демокрации в света е фантастично. Но по-тесни и по-топли връзки трябва да са в най-добрия интерес на двата народа, особено когато Китай се плъзга към притеснително автократично бъдеще.

И все пак рискът е, че ако Тръмп не се отклони от „правата си“, САЩ ще се сблъскат с една по-демократична Индия, обръщаща се срещу него, катко Китай вече направи - всъщност разрушава отношенията не само с един новопоявил се азиатски гигант, а с цели два.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама