Цяла Русия на протест срещу пенсионната реформа

19:08, 28 юли 18 / Свят 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди руснаци участваха днес в протести в цялата страна, организирани от руската Комунистическа партия срещу проекта за пенсионна реформа, предаде BBC.
Предложението на правителството е за повишаване на пенсионната възраст.

100 000 демонстранти в столицата, Москва, размахваха плакати, на които пишеше: "Искаме да живеем от пенсиите си, а не да умрем на работното място!".

В Санкт Петербург около протестиращите бяха далеч по-малко – около 1000 души. Някои от протестиращите носеха портрети на Сталин.
Протести имаше и в още десетки други градове, от Далечния изток до Западна Русия.

Протестиращите освен това отвориха за подпис и онлайн петиция, в която се призовава за анулиране на пенсионната реформа, която сега се обсъжда в парламента. Досега петицията е събрала почти три милиона подписа.

Пенсионната реформа предвижда драстично увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това се случва за първи път от около 90 години в Русия. Възрастта ще бъде вдигната на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете.

Путин не бе споменал въпроса за пенсиите по време на кампанията си за преизбиране за президент. През юли неговата популярност падна до 64 процента срещу 80 процента през май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама