Саудитска Арабия временно преустанови доставките си на петрол

19:29, 28 юли 18 / Свят 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, временно преустанови всички доставки на петрол през Протока Баб ал-Мандеб, който контролира достъпа до Червено море и Суецкия канал от Индийския океан.

Това стана ясно след като саудитските петролни танкери бяха атакувани от ракети, пуснати от Хути в Йемен. Смята се, че ракетите са доставени от  Ирански шиити, които представляват около 15% от населението на Йемен, нахлула и поеха контрола върху столицата на Йемен Сана в края на 2014-а година, „замествайки“ сунитското правителство, подкрепено от Саудитска Арабия. През март 2015-а година започна война, за която саудитците твърдяха, че ще спечелят бързо.
Въпреки това, войната продължава вече три години.

В интерес на безопасността на корабите и техните екипажи и за да се избегне рискът от разливане на нефт, Саудитска Арабия временно спря незабавно всички доставки на петрол чрез Баб ал-Мандеб. Петролните компании внимателно оценяват ситуацията и ще предприемат по-нататъшни действия.

Саудитска Арабия изпраща 600 000 барела на ден суров петрол от Персийския залив до купувачи в Европа и Северна Америка.

Баб ал-Мандеб е много важна корабоплавателна лента, а  затварянето й би имало много по-големи последици, отколкото само цената на петрола. Египет, Европа и Съединените щати ще трябва да се намесят, твърдят анализатори.

Те имат значителни интереси в защитата на свободата на моретата през прохода. Международна намеса срещу Хутите може би е точно това, което Саудитска Арабия иска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама