Отбелязваме Международния ден за борба с трафика на хора

07:50, 30 юли 18 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трафикът на хора е престъпление, което експлоатира жени, деца и мъже за многобройни цели. Според Международната организация на труда 21 милиона души са жертви на принудителен труд в световен мащаб. Тази оценка включва и жертви на трафик на хора за трудова и сексуална експлоатация.

Всяка страна по света е засегната от трафика на хора, независимо дали е страна на произход, транзит или дестинация за жертви. Почти една трета от всички жертви на трафик на хора по света са деца, а жените и момичетата съставляват 71% от жертвите, се посочва в доклад на ООН.

Пловдив

С поредица от събития, Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив, съвместно с Български Червен кръст – Пловдив, се включват в глобалната инициатива „Синьо сърце“, посветена на Международния ден за борба с трафика на хора. 

Кампанията предвижда предприемането на различни превантивни дейности, включващи разнообразни инструменти за въздействие върху обществеността, включително и чрез интернет, които целят да се повиши разпознаваемостта по проблема. 

На 30 юли с подкрепата на Община Пловдив, водата в емблематичния фонтан с пеликаните пред сградата на общинската администрация на пл. „Стефан Стамболов“ 1 ще бъде оцветена в син цвят, символ на кампанията, а доброволци в непосредствена близост ще разпространяват информационни материали по темата.

Кампания "Синьо сърце" е обявена за първи път през 2009 г. във Виена от изпълнителния директор на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC), Антонио Мария Коста, а на следващата година Общото събрание на ООН приема и Световен план за действие за борба с трафика на хора. Събитието е подкрепено от много държави по целия свят и има за цел да мобилизира, вдъхнови и насърчи за предприемане на всеобщи, съвместни действия за борба с робството на 21 век.

Символът на кампанията е „синьо сърце“, изразяващо тъгата на жертвите на трафик. То напомня на света за студеното сърце на онези, които купуват и продават човешки същества. Синият цвят показва ангажимента на Обединените нации за борба с това престъпление, което лишава хората от техните права, достойнство и разрушава мечтите им.

Варна

За поредна година Местната комисия за борба с трафика на хора - Варна и дирекция "Превенции", Община Варна, ще организират кампания "Синьо сърце". Тя ще се проведе на входа на Морската градина от 18 ч. с участието на около 60 доброволци от превантивните клубове, разкрити към дирекция "Превенции". 

Организаторите ще разположат щанд с информационни материали. Ще има и голяма рамка за снимка във вид на синьо сърце, с която всеки ще може да се снима и така да изрази своята съпричастност към хората станали жертва на трафик. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама