Новият дипломат №1 на Великобритания сбърка китайската си съпруга с японка

10:45, 30 юли 18 / Свят 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият британски външен министър Джереми Хънт днес направи гаф в Пекин и развесели домакините си в китайската столица, като представи съпругата си като японка, макар че тя всъщност е китайка, предаде БТА.

„Съпругата ми е японка“, каза министър Хънт пред журналисти на срещата си с китайския си колега Ван И. Той веднага се поправи и каза, че е направил „ужасна грешка“, а домакините му реагираха със смях.

Отношенията между Китай и Япония са доста сложни,  китайците често упрекват съседите си, че не са признали изцяло вината за престъпленията, извършени през Втората световна война от окупационната японска армия в Китай.

Хънт бе назначен неотдавна за външен министър на мястото на подалия оставка Борис Джонсън.

В период, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, Хънт избра Китай за първа спирка в първата си голяма обиколка в чужбина с надеждата да укрепи търговските отношения между двете държави. След Пекин той ще посети Париж и Виена.

„Отношенията ми с Китай датират отдавна“, увери Хънт, имайки предвид първото си идване в Китай като 19-годишен. „Жена ми е китайка, децата ми са наполовина китайци. Така че имаме баби и дядовци, които живеят в Сиан, и много силни семейни връзки в Китай“, каза той.

„Голямата ми надежда е, че ще можем да задълбочим приятелството между Китай и Обединеното кралство, което, разбира се, означава да се заемем с въпросите, по които имаме различни гледни точки“, обяви британският първи  дипломат.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама