Избухна скандал заради срутището край Забърдо

15:55, 01 авг 18 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Остава в сила частичното бедствено положение в община Чепеларе заради ново срутище, което блокира достъпа до село Забърдо и природния феномен „Чудни мостове“. Мерките за сигурност обаче доведоха до скандал между кмета на община Чепеларе и кмета на село Забърдо. 

През нощта е имало ново падане на камъни от срутището и опасността остава. Въпреки това, на своя отговорност, минаха поне 10 коли, разказа кметицата на Чепеларе Славка Чакърова, която е край срутището. 

Според кмета на село Забърдо Валентин Черпоков обаче ситуацията в селото е спокойна, а пътят - проходим. "Какво бедствено положение? Всичко е спокойно, цяло лято падат камъни, но ние ги разчистваме. Вчера пак паднаха, но пътят е почистен, останаха само няколко големи камъни, за да снимат телевизиите. Целта е да се вземат едни 100 000 лв. от държавата", заяви кметът на Забърдо. 

Опасността е реална, всичко е мокро и като завали следобед, пак ще има паднали камъни по пътя, контрира кметицата на Чепеларе. Славка Чакърова бе категорична, че има документи за всяка дейност, извършена при предишното обявяване на бедствено положение. 

Алпинисти работят в районите на двете свлачища при Тикале и Забърдо, информират от Областната администрация, цитирани от БТА. Те извършват оглед и на терена на скалното срутище, затворило пътя за Чудните мостове и Забърдо. Втори ден трасето е затворено, тъй като зоната на свлачището е нестабилна и все още падат камъни, уточняват от Общинската администрация в Чепеларе.

На туристите се препоръчва да не предприемат пътуване към Чудните мостове до възстановяване на движението, предаде БНР.

Чепеларското село Павелско е без вода, заради прекъснат магистрален водопровод. Заради обилните валежи в района се е покачило нивото на реката край Малево. Това е причината за скъсването на главната тръба, съобщи кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. 

Тя посочи още, че е подаден сигнал и за активизирало се старо свлачище в Павелско. Затова ситуацията там се следи внимателно.

Водата в Неделино да не се използва за пиене, предупреждават от ВиК-Смолян. Оттам съобщават, че има замътване на водата от каптаж "Мързян 1, 2 и 3" в Неделино. 

Заради извършваната дезинфекция водата не бива да се пие, уточняват от дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама