Експерт: Българите консумират все повече продукти с палмово масло

11:00, 13 авг 18 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 000 тона палмова мазнина, коментира пред БТА, Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

Проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Българите трябва да осъзнаят вредата от тези мазнини, които се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма, смята експертът.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като обикновения потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински или имитиращ, каза Грънчаров. Сирене, което е истинско, дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт, добави Грънчаров.

По думите му цените на млечните продукти зависят от млякото, а то зависи от цената на млякото в Европа. "Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото", посочи Иван Грънчаров.
 
В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия. От тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама