В Куба започва обсъждане на новата конституция

13:00, 13 авг 18 / Свят 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Куба, от днес, започва обществено обсъждане на проекта за нова конституция, одобрен от парламента през юли.

В обсъжданията на проекта ще се включат и близо милион и половина емигрирали граждани на Куба, което става за пръв път в публичните национални дебати от революцията през 1959 г. насам, информира БНР.

В цялата страна са предвидени събрания за навършилите 16 години по работни места, в жилищните квартали и в университетите.

Обсъждането ще завърши на 15 ноември, след което проектът на конституцията ще бъде върнат за доработване в парламента, а после ще се състои референдум.

Реформата на основния закон на Куба предвижда създаване на пост министър-председател наред с президента, разделяне на ролите на държавния глава и ръководителя на правителството. Президентът ще се избира от парламента сред депутатите за пет години, с право на не повече от два последователни мандата. Конституцията запазва Кубинската комунистическа партия като единствена политическа сила в страната. Проектът дава ново признание на свободния пазар и частната собственост и въвежда презумпцията за невинност в правосъдната система.

За първи път ще бъде включена забрана на дискриминация по полов признак.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама