Централната банка в Турция предприема мерки за стабилност

13:30, 13 авг 18 / Свят 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Централната банка на Турция съобщи, че е готова да предприеме "всички необходими мерки" за осигуряване на финансова стабилност след разпадането на лирата, обещавайки да предостави на банките ликвидност.

"Централната банка ще следи отблизо пазарните дълбочини и ценовите формирования и ще предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметне за необходимо", заяви банката в изявление, обещавайки да осигури "цялата ликвидност, от която банките се нуждаят".

Изявлението дойде след като турската лира удари рекордно ниски стойности спрямо долара при разрастващия се дипломатически конфликт със САЩ.

Задържането на американски пастор Андрю Брансън от октомври 2016 г. по обвинения в тероризъм предизвика най-тежката криза от години в отношенията между съюзниците от НАТО.

Централната банка обяви готовността за вземане на мерки ден след като зетят на Ердоган Берат Албайрак, който е министър на финансите, обяви, че планът за действие е в ход.

Според последната ревизия ще бъдат осигурени около 10 милиарда лири, 6 милиарда долара и 3 милиарда еквивалент на златна ликвидност за финансовата система.

Номинално независимата централна банка се противопостави на натиска да повиши лихвените проценти, което, според икономистите ще намали падането на лирата.

В събота Ердоган нарече лихвените проценти "инструмент на експлоатация", който прави бедните по-бедни и богатите по-богати. /АФП

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама