Затвориха ''Какао бийч'' и плажно заведение в Созопол заради шума

12:30, 13 авг 18 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в най-новата ни история се спират от експлоатация две заведения, неспазили забраната за озвучеване на открито след 23 часа. От петък не работят "Какаовият плаж" в Слънчев бряг и "Хедон" в Созопол. Независимо, че някои казват, че заведенията са затворени заради ремонт или пръскане за мухи", съобщи на брифинг в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, пише ''24 часа''.

Той уточни, че обектите ще останат затворени докато собствениците им не отстранят нарушенията.

"Не става дума за лични вендета, а за спазване на закона. Още на 8 юни проверихме "Какаовият плаж" в Слънчев бряг, а на 9-ти юни - "Хедон" в Созопол. Още тогава са констатирани нарушения и са издадени предписания. Но вместо да ги отстранят заведенията продължиха. На 5 август получихме многобройни сигнали за шума. От РЗИ провериха, оказа се, че са проведени мероприятияконцерти с по няколко хиляди човека. Разпоредено е било спиране на озвучаването, но е последвал отказ, след което са издадени предписания. Заведенията обаче са продължили да работят, затова в петък /10 август-б.р./ бяха издадени заповеди за спиране от експлоатация" , обясни Симеонов. Мярката, според него, щяла да има възпитателен ефект.

Той отбеляза още, че най-много нарушители на Закона за шума са констатирани в общините Несебър и Созопол, в които нямало действащи наредби за обществен ред, тъй като прокуратурата ги отменила преди няколко месеца.

"Над 70 % от сигналите са за заведения на територията на община Созопол. Защо? Защото кметът е заедно с нарушителите, издава едни удължени работни времена, той явно си е самодостатъчен г-н Рейзи / кметът на Созопол-б.р./, гази закона както си иска", заяви вицепремиерът. И допълни: "На някой може да му се струва пресилено, но шумът е новата чума на 21 век".

Според шефа на РЗИ д-р Георги Паздеров цяло лято инспекцията получавала сигнали за озвучени открити заведения след 23 часа, което е в нарушение на закона.

"84 са издадените предписания от началото на лятото, 6 са актовете за административно нарушение, а заповедите за спиране на озвучаването - 22", отчете Паздеров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама