Първи Национален фермерски пазар се провежда във Варна

09:00, 14 юли 18 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път - в разгара на лятото, морската столица ще събере производители на натурални храни от цялата страна. Домакин на уникалния по рода си Национален фермерски пазар ще бъде търговско-развлекателният център на Мол Варна ЕАД.

Днес, на открития паркинг пред комплекса над 50 фермери от региона и техни колеги от близки и далечни краища на България ще си дадат среща под красивите шатри на изложението. На щандовете – от 11:00 до 19:00 часа, жителите и гостите на града ще открият изобилие от храни и други продукти - натурални, отгледани по традиционен начин или изработени ръчно с много труд и любов, с грижа за природата и човешкото здраве. Наред със сезонните плодове и зеленчуци, млечните произведения и месните деликатеси, меда, билките и натуралната козметика, производителите ще предложат на гостите на пазара цял куп необичайни храни по „авторски“ рецепти:

„жив“ шоколад с билков пчелен мед, изработен ръчно в семеен цех в ловешкото село Дойренци

 дървесни био гъби Шийтаке, отгледани на дъбови трупи по японска технология в района на Карлово, и популярни като „еликсира на живота” заради ценните минерали, аминокиселини и витамини, които съдържат

 сладка от... люти чушки - част от асортимента на Лютата ферма от с. Страшимирово, където се отглеждат над 200 сорта от пикантния деликатес

 колбаси за ценители - с черен етикет, като отлежало уиски, произведени във фермата със странно име „Шопар, Бик и Щука“ и стада, които пасат свободно на площ от 700 дка естествени ливади, дъбови и букови гори в местност, защитена от Натура 2000, в района на дългополското село Цонево

хляб с орехи и сини боровинки, багета с 4 вида твърди сирена, пурички с тъмна бира, орехи и локум и още много авторски хлябове и тестени изделия, дело на Майстор Миро.

Освен истинска и вкусна храна, Националният фермерски пазар е подготвил за посетителите кулинарни демонстрации, детски атракции и музика на живо – гаранция за много емоции и добро настроение. На изложението ще гостува част от екипа на Улицата на готвачите, а шеф Йонко Дяков ще твори кулинарни специалитети за гостите. И, както се полага на един истински летен празник, ще има студена бира – естествено, крафт, разнообразие от фрешове, домашен сладолед и Фриц-Кола - европейския еквивалент на култовата американска напитка.

За доброто настроение на посетителите и участниците в събитието ще се погрижат популярният музикант Стоян Роянов Я-Я (саксофон и кларинет) и Цветан Момчилов (пиано), партньор в новия му проект – група GrooveOn.

За децата врати ще отворят две арт работилнички – от 11:00 до 14:30 и от 15:00 до 19:00 часа, а през целия ден огромен батут-замък с любимите анимационни герои от страната на Дисни и пъстра въртележка с диаметър 6 метра ще забавляват малчуганите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама