Над 1000 проверки е извършила НАП за две седмици по Северното Черноморие

10:35, 19 юли 18 25 696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 юли инспекторите от „Фискален контрол“ към териториалната дирекция на НАП във Варна, подкрепени от колеги от вътрешността на страната извършват масирани проверки по Северното Черноморие. Основна цел на проверките е устойчива промяна към доброволно спазване на данъчното законодателство от търговците и реално отчитане на оборотите по Северното крайбрежие. 

Засиленият целогодишен контрол през последните години, постоянните срещи и партньорските отношения с работещите в туристическия бранш и съвместната работа с местната власт, доведе до значително увеличение на търговците по Северното Черноморие, спазващи доброволно данъчните и осигурителни закони, отчитат от НАП-Варна.

За две седмици фискалните инспектори са извършили 1198 проверки в търговски обекти, като са установили само 86 административни нарушения. В по-голямата си част, 70 от тях, са за разлика в касовата наличност и отразеното на фискалните устройства. 

В 15 от проверените обекти е установено, че търговците не отчитат всички продажби на касовите апарати и не издават фискални бонове на клиентите. За това нарушение 5 обекта са запечатани за срок до 30 дни, а за останалите също са издадени заповеди за запечатване. Сред запечатаните обекти е и заведение за бързо хранене в центъра на морската столица, където при физическо наблюдение „тайните клиенти“ от НАП са установили, че не на всички клиенти се издават фискални бонове. Заведението е запечатано за срок от 7 дни. 

При осъществения контрол данъчните откриват още, че механа в с. Шкорпиловци осъществява дейността си без наличието на касов апарат. Механата е запечатана и предстои на търговеца да бъде наложена парична глоба, чийто размер може да достигне до 10 000 лева.

От НАП-Варна напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец.

Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол“ са превозните средства, които зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие, като са изградени 6 контролно-пропускателни пункта. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили проверки на над 3000 транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия, на стойност над 2.5 млн. лева.

Сигнали за неиздадени касови бележки гостите на Варна и Северното Черноморие могат да подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама