Цели паралелки в професионалните гимназии във Варна са без ученици

11:00, 20 юли 18 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 763 са незаетите места в гимназиите във Варненска област след второто класиране. Това става ясно от статистиката на РУО.

В същото време близо 500 бъдещи осмокласници още не са избрали училище - общо 3772 са завършилите 7-и клас, а след второто класиране са се записали 3274 от тях.

Едно свободно място е останало в така наречените „елитни“ гимназии. То е във Френската гимназия в паралелката с първи френски и втори английски езици.

Друга възможност за желаещите да учат в езикова гимназия е  Руското училище, където все още има 2 места с английски и 2 с руски. В СУ „Гео Милев“ 4 места има в паралелките с руски език и 11 в тези с английски. В Хуманитарната също има свободни места с английски език – 5, и 1 с немски.

Само 1 свободно място – в паралелката по „Банково дело“, има в ПГИ „Д-р Иван Богоров“.

Сред паралелките по изкуства най-много места – 16, има с изобразително изкуство в СУ „Любен Каравелов“ – 16.  6 осмокласници се търсят за класа с музика в Хуманитарната гимназия, а 3 в за „Български танци“ в СУ „Елин Пелин“.

Масово има свободни места в паралелките, наречени „Софтуерни и хардуерни науки“ в няколко варненски училища: 15 в СУ „Неофит Бозвели“, 6 в СУ „Пейо Яворов“, 3 в СУ „Св. Климент Охридски“, 5 в СУ „Димчо Дебелянов“, 2 в СУ „Найден Геров“.

Най-много свободни места има в Химията (ПГХиХВТ „Д. И. Менделеев“), където има незаети цели паралелки: 25 са местата за „Термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“, 24 за Технологичен и микробиологичен контрол в химическото производство , по 18 за „Технолог на фамацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ и „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“, 14 за „Очна оптика“.

88 осмокласници не стигат и в Морската гимназия. Най-вече в паралелките „Корабостроене“ – 23-ма и „Експлоатация на пристанищата и флота“ – 21.

На другия полюс е гимназията по туризъм, където отделни места - по 1, има в 5 от паралелките.  Подобна е и ситуацията в Техническата гимназия, където незаети са едва 10 места общо в 5 паралелки.

В Строителната гимназия също има много незаети места: в „Геодезия“ – 13, „Архитектурна реставрация“ – 8, „Недвижими имоти“ – 7 и други.

В професионалната гимназия по текстил и моден дизайн се търсят 24 кандидати да учат как се шият бутикови облекла. 28 места има и в 3-те паралеки по фризьорство и козметика.

В интересната специалност „Реставрация на стилни мебели и дограма“ в ПГГСД „Н Хайтов“ има 21 места, в „Парково строителство и озеленяване“ – 20, в „Интериорен дизайн“ - 12.

Масово незапълнени паралелки има в професионалните гимназии в по-малките общински центрове в областта.

Подаването на документи за участие в третото класиране започва днес и ще продължи до 24-ти. Списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 26-ти юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама