Картини от конец и коса в галерия "Структура"

10:20, 26 юни 18 / Култура 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Авангардната художничка Алла Георгиева представя самостоятелната си изложба „Животът е песен“ в новата софийска галерия „Структура“ на ул. „Кузман Шапкарев“ №9 до 28 юли.

Авторката започва работа върху проекта още през 2012 г., но пътят до приключването му и решението да бъде споделен е дълъг, защото преминава през емоциите на най-дълбоките лични драми. Куратор е Мария Василева.

Изложбата – живопис, обекти, фотографии и рисунки, бродирани на ръка с конец и коса, разказва за страданието, раздялата, болката и любовта. Миналото нахлува с цялата си мощ през сбогуването с майката, което е и своеобразно сбогуване с важна част от живота. Настоящето поднася своите изненади, като подлага художничката на същите изпитания, отнели живота на най-близкия ѝ човек, сякаш за да подчертае съдбовната обвързаност на двете по напълно несправедлив начин – чрез обричащата болест.

Алла Георгиева „облича“ в ярки дрехи черните мисли и страха от болестта, смъртта и раздялата – неразделна част от живота на всеки от нас. Тези образи не са само роклите на майката, свързани с детството и личния спомен, но са и знак за това, че независимо от всичко животът продължава. Когато разбира, че ще оцелее, авторката решава да подписва работите си с псевдонима Alla Vitta.

Болестта като „внезапна спирка по пътя“ изправя личността срещу собствените слабости и страхове. В случая мислите за смъртта са свързани и с тъгата по раздялата със света на изкуството: неслучайно няколко композиции са посветени на любими художници.

Много често творбите на Алла Георгиева споделят лични преживявания и опит. Собственият ѝ лик се появява непрекъснато като своеобразен гарант за истинността на историите и достоверността на преживяното. Изложбата е автопортрет на живота на художничката, но и израз на тревогите и връзките, които владеят всеки от нас.

Алла Георгиева е родена през 1957 г. в Харков, Украйна. Завършила е Художествено-промишления институт в родния си град. Живее в България от 1981 г. До 1992 г. работи предимно в областта на илюстрацията, дизайна, приложната графика, сатиричната живопис и карикатурата. От средата на 90-те се занимава активно със съвременно изкуство (инсталации, обекти, фотографии, пърформанс и др.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама