Доказаха лечебните свойства на водата от асеновградски извор

18:00, 26 юни 18 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минерална вода от сондаж в Асеновград се оказа със силно лечебни свойства. Според балнеоложка оценка на експерти от здравното министерство водата е близка по състав с тази в Хисаря и Павел баня, съобщава БНТ.

От години в Асеновград се разказват истории за хора, които успешно се лекуват с водата от Сондаж 1. От две седмици обаче това вече е официално потвърдено – анализите са показали, че тя повлиява редица ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожни заболявания. 

Три градски чешми и басейнът на общинския плаж се захранват с лековитата вода. Ако се пие, оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни и жлъчни болести, както и при бъбречни оплаквания, свидетелства и дългогодишната лекарка на общинския басейн д-р Снежана Ангелова.

"Аз съм със стомашно-чревно заболяване и тук времето, което прекарвам, непрекъснато пия от минералната вода и се чувствам много добре. Идват здрави хора, идват инвалиди, идват деца с детска церебрална парализа, идват други с усложнения след травми, след комоцио, след преживени катастрофи и се чувстват много добре", споделя д-р Снежана Ангелова.

Бившият състезател и треньор по кану-каяк Любен Дръндаров твърди, че и без доказателствата от лабораторните изследвания винаги е вярвал в лечебните свойства на водата. "Басейнът зарежда страшно, нашите хора тук в града не знаят какво богатство имаме", коментира той.

"В басейна има само минерална вода, която си идва от извора. Извира на 26 градуса. Тази година правихме ремонт и няма никаква загуба на вода и на температура – водата в басейна си идва на 26 градуса", обясни Антония Стоянова, управител на „Пазари и тържища” - Асеновград.

Минерална вода от Сондаж 1 тече и в чешмите на градския пазара, до джамията и в двора на пожарната служба, откъдето мнозина си наливат за вкъщи.

За да се популяризират вече доказано лековитите свойства на водата, скоро от Общината ще поставят информационни табели на местата, които захранват Сондаж 1.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама