Колони цистерни около София - част от протеста на търговците на горива

13:15, 26 юни 18 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малки и средни търговци на горива се събраха на протест. Причина за недоволството им е проектозаконът за търговията с горива, който беше приет на първо четене. Протестът започна точно в 11.00 часа на Околовръстния път. Километрична беше опашката от автоцистерни. 

Над 100 цистерни са тръгнали на обиколка по Северната скоростна тангента с крайна точка квартал Люлин. Тъй като няма да бъдат допуснати в столицата, очаква се в ранния следобед протестиращите да дойдат пеша пред парламента, предаде БГНЕС.

Спорните промени при търговията с горива ще съсипят малките фирми, а близо 20 000 души могат да останат без работа. Сметките показват, че малките фирми в бранша с горива са около 420.

Спорният законопроект предвижда търговците на горива да блокират сериозни суми под формата на банкови гаранции, както да имат определен уставен капитал, за да продължат да работят. Според търговците в бранша, това е крайно несправедливо за тях и по този начин те попадат под общ знаменател заедно с големите играчи в този бизнес. Според тях е възможно заради този законопроект да поскъпнат и горивата.

Според вносителите обаче, с новите правила ще се намали делът на сивия сектор, който заема близо 30% от пазара. Въвежда се регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата. За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лв., за всяка бензиностанция ще се изисква по 20 000 лв., а дистрибуторските фирми, които се занимават с пълнене на бутилки с втечнен газ - до 500 000 лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама