Лидерите на ЕС се договориха за миграцията след 12-часови преговори (СНИМКИ)

07:50, 29 юни 18 / Свят 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След близо 12-часови разговори европейските лидери успяха да постигнат споразумение за справяне с миграцията, което да е приемливо за всички държави. До проточването се стигна след като Италия заплаши да блокира всички останалия решения от срещата на върха, ако лидерите не се договорят за миграцията. "Историческа" нарече срещата председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Доналд Туск използва по-силни думи и каза, че ако не успее да се обедини, ЕС ще покаже слабост, а от това ще се възползват популистките партии. Нещо, което никой не желае, по-малко преди година преди европейските избори.

Едно от най-обсъжданите предложения за справяне с нелегалната миграция е създаването на платформи извън Европейски съюз - в Северна Африка, където да се отделят икономическите от истинските мигранти. Засега обаче никоя африканска държава не е изявила желание да приеме такива пунктове.

"Платформи извън Европа, силен Фронтекс и засилване на съвместните действия с либийската брегова охрана ще доведат до намаляване на броя на идващите в Европа и до това мигрантите да се давят в Средиземно море", обясни Себастиян Курц, канцлер на Австрия, която поема Европредседателството от нас от 1 юли.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Европа да бъде внимателна по отношение на Африка, за да не остава впечатлението за неоколониализъм. "Обръщам ви внимание, че ние тук, в Брюксел, не можем да вземаме решения вместо северноафриканските страни. Затова призовавам за сдържаност. Ако посланието ни е, че африканците трябва ще направят това, което искаме от тях, тогава всичко ще се провали", подчерта Юнкер.

Ветото на Италия въху първоначалния заключителен документ от срещата беше провокирано от това, че според премиера й Джузепе Конти, той не гарантира ясни правила за преместването на мигранти, които вече са на територията на ЕС. Бойко Борисов отново заяви, че България няма да подписва споразумение с други страни от Общността за връщане на мигранти. 

За България като външна граница е важно вторичното разпределение на мигрантите вътре в ЕС - да не се допуска те да бъдат връщани в държавите от първа линия, където са регистрирани. Германия се опитва договаря двустранни споразумения с Гърция и Италия именно с тази цел.

"България не е в тази хипотеза. Не виждам защо ние, след като всички признават, че няма, когато проверяват във вътрешността на Европа, преминали 5 или 6 човека са през цялата година, нелегално преминали и засечени в Европа, ние да подписваме такива споразумения", каза българският премиер.

“Правим България все по-хубава, но това обаче не значи, че е за сметка на българските граждани ние трябва да понесем такава огромна тежест. Имаме да се грижим за Северна България, имаме да строим много неща и да наваксаме изоставането, което сме имали през годините”, заяви Бойко Борисов.

Според Борисов е много важно Европейския съюз да продължи да изпълнява и споразумението с Турция. Анкара, по думите му, все не е получила голяма част от парите, които Брюксел ѝ дължи.

Затова лидерите буквално трябваше да започнат от начало.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че за попълване на фонда за Африка ще са необходими още 1 млрд. евро, за да бъдат завършени проектите. 

Междувременно от екипа на френския президент Еманюел Макрон заявиха, че той е готов да сключи сделка с Германия за вторична миграция. Но и към Франция не е отправено още такова предложение. Говорител на унгарския премиер Виктор Орбан обаче съобщи, че в Будапеща вече е получено предложение от Берлин за такова двустранно споразумение. Орбан е готов да преговоря, въпреки че остава с твърди антиимигрантски виждания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама